Ratazana's

Ratazana's
Vauvoja

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Poikasten ruokinta hetki

Poikaset ja emot tarvitsevat normaali ruuan lisäksi jotain muutakin kuin perus ruokaa kuten pelletit ja siemenseokset. Poikaset tarvitsevat lisäruokaa jotta kasvavat isoiksi ja emot jotta pysyvät koko kanto ja imetys ajan kunnossa. Itse ainakin katselen mielummin naarasta joka on imetyksen jälkeen kunnossa kuin laihaa ja kaikkensa antanutta naarasta.
Tällä hetkellähän mulla on täällä kaksi poikuetta joissa molemmissa seitsemän vauvaa. Ikää on noin 3,5 viikkoa. Poikaset ovat jo erittäin aktiivisia ja nälkäisiä :) Valmistan joka toinen päivä puuro annoksen josta aina laitan jääkaappiin puolet seuraavaa päivää varten. jos tuntuu että puuro ei riitä (eli syövät sen heti kokonaan) laitan toisena annoksena hedelmä sosetta. Itse melko laiskana ihmisenä ostan vauvoille tarkoitettua puuroa ja sosetta. Näitä on turvallista antaa. Jos kuitenkin haluaa ostaa ns. lämpimän aterian (isot "piltti" purkit) kannattaa lukea sisällysluettelo sillä kaikki ei ole rotallesi hyväksi.
Tässä laitan nyt kuvin meidän kaikista tuhdein ruoka mitä poikaset ja emot saavat.


Ensimmäisenä laitan kulhon pohjalle jauhelihaa (voi olla raakaa tai kypsää). Tämä on naudan mutta rotille sopii mikä vain. (koirille tarkoitettu jauheliha mutta ihmisten sopii myös)

Seuraavaksi kaadan joukkoon herne maissi paprika pussin jonka sulatin juoksuttamalla kuuman veden alla. Tähän voi lisätä melkein mitä vain kasviksia.

Keitetyt kananmunat on ainakin meidän rottien herkkua joten niitä voi pilkkoa joukkoon.

Sitten vain puurot joukkoon. Eli tässä on yksi neljän viljan tutteli ja persikka puuro sekasin. Ei ehkä ihan meidän ihmisten mieleen mutta rotat tykkää :)

Vanhoille rotille tämä on vähän turhan tuhti ruoka varsinkin jos on ylipainoon taipuvainen rotta. Mutta tästä voi esim jättää kananmunan ja jauhelihan pois ja lisätä puuron joukkoon vaikka kasviksia.

VINKKI: Poikasille ja emolle on hyvä keksiä jotain tekemistä. Itse keitän aina ylimääräisiä kananmunia jotka annan rotille kuorineen. Teen aloituksen kuoreen jotta poikasetkin ymmärtää mistä on kyse, mutta vähän vanhempina niille voi antaa jo ilman mitää säröjä keitetyn kananmunan. Se on suurta herkkua ja samalla niillä on jotain tekemistä kun yrittävät saada herkun sisältä.


Kananmunan antamista kannattaa vähentää rotan kasvaessa isoksi, mutta poikasille ja emolle sitä on hyvä antaa :)






Näin siis meillä pikkuiset syö. Kaiken tämän tuore ruuan lisäksi tarjolla on koko ajan kuivaruokaa. Poikaset tuntuvat tässä iässä melko pohjattomilta joten ruokaa uppoaa kyllä paljon. Tuoreet kasvikset ja hedelmät ovat myös kiva lisä poikasten ruokavalioon esim: raikkaat omenat, mehukkaat tomaatit, maissi  ja ihana vesimeloni :) (ei sitrus hedelmiä)
Aikuisille rotille kannattaa aina välillä antaa tuoreruokaa kunhan pitää valinnoissa mielessä rotan ikä ja kunto etteivät sitten pääse paisumaan liikaa :) MUISTA että tarkistat antaessasi lämmintä ruokaa ettei ole liian kuumaa!


1 kommentti:

  1. oi vitsi mitä herkkuja :p söispä meiänki ukot noita kasviksia vähä suuremmalla innolla :D koivun oksat ja hernemaissipaprika on ainoota ei eläinperästä mikä noihi uppoo :'D porkkanat ja muut herkut nakellaan ja haudataan vaa mörtin sekaan :D

    VastaaPoista